Łabędź niemy (Cygnus olor)

Łabędź niemy, nazywany przez badaczy Cygnus olor, jest ptakiem z rodziny kaczkowatych. Może osiągnąć nawet sto pięćdziesiąt pięć centymetrów długości ciała oraz posiada wagę około dwudziestu trzech kilogramów. Jest z całą pewnością najcięższym ptakiem, który lata. Jego rozpiętość skrzydeł jest także imponująca, ponieważ wynosi około dwustu trzydziestu pięciu centymetrów.

Praca za granicą
http://praca.sherpaforce.pl/oferty-pracy-w-holandii
Oferty pracy w Holandii.
Praca w nowym wymiarze.

Ptaki te mogą zostać przez nas spotkane w umiarkowanych szerokościach geograficznych Europy oraz Azji. Introdukowany w Ameryce Północnej, Australii oraz Afryce. Łabędź zamieszkuje większe zbiorniki wodne, gdzie napotkać można bardzo dobrze rozwiniętą roślinność brzegową oraz podwodną, która najczęściej łączy się z zatokami morskimi.
Samica, jak i samiec są śnieżnobiało upierzone i posiadają około dwadzieścia pięć tysięcy piór. Ich cechą charakterystyczną jest to, że posiadają czerwono pomarańczowy dziób i sporą dużą czarną narośl u jego nasady. Powiększa się ona u samca w okresie godowym.

Łabędzie odżywiają się pokarmem roślinnym, który zostaje urozmaicony drobnymi bezkręgowcami wodnymi. Łabędzie nie nurkują w wodzie, a pożywienie jest przez nie wydobywane na płyciznach poprzez zanurzanie w nich głowy, szyi oraz całego przodu ciała. Ponadto łabędzie te żerują najczęściej na lądzie wśród trzcin oraz trwa. Budują swoja gniazda z różnych roślin. Najczęściej w trzcinach na płytkiej wodzie, wysepkach, które pływają oraz w różnych niedostępnych miejscach na brzegach zbiorników wodnych. Posiada ono średnicę około dwustu centymetrów oraz wysokość około pięćdziesięciu centymetrów.

Podczas trwania okresu godowego zarówno samiec, jak i samica wyginają szyje w kształt litery S. Z tak wygiętą szyją oraz nastroszonymi skrzydłami wykonują taniec godowy, który jest bardzo rytualny. Wszystko dzieje się na wodzie, a ptaki krążą między sobą. Samica jest w stanie złożyć od pięciu do dziewięciu jaj, które wysiadują sama przez około trzydzieści pięć dni. Z kolei samiec podczas tego okresu zaciekle broni danego terytorium, które znajduje się wokół gniazda. Pisklęta w bardzo krótkim czasie po wykluciu opuszczają swoje gniazdo, zaś rodzice – wyprowadzają je od razu na wodę. Po upłynięciu kilku dni szaro upierzone młode ptaki samodzielnie zaczynają żerować na młodych pędach roślin. W wieku około czterech i pół miesiąca – zaczynają posiadać umiejętności lotu.

W Polsce jest bardzo liczny lęgowy, a zwłaszcza na Mazurach oraz Pomorzu. Łabędź ten jest gatunkiem wędrownym. Przylatuje w marcu, a z kolei odlatuje od września aż do grudnia. Populacje północnoeuropejskie zimują licznie na wybrzeżu Bałtyku. Łabędź stanowi gatunek, który jest chroniony. Niestety, coraz częściej stają się obiektem kłusowników, dlatego naukowcy jeszcze bardziej zaczynają dbać o to, aby nie wyginęły.

Comments are closed.