Łabędź czarnodzioby (Cygnus columbianus)

Łabędź czarnodzioby należy do rodziny kaczkowatych i jest najmniejszym z naszych łabędzi. Jego wielkość wynosi od stu piętnastu do stu dwudziestu siedmiu centymetrów. Tarot online. Łabędź przypomina swoją sylwetką łabędzie krzykliwego, jednak ma wyraźnie krótszą szyję oraz dekolt z dużo krótszym dziobem. Jego dziób w dużej większości jest czarny i pokryty jaskrawo żółtą, owalną plamą u jego nasady. (więcej…)

Łabędź krzykliwy (Cygnus cygnus)

Łabędź krzykliwy jest gatunkiem wielkiego ptaka wodnego z rodziny kaczkowatych. Zamieszkuje Palearktykę od Islandii aż po Kamczatkę. Ponadto zimuje w Europie oraz środkowej, jak i wschodniej Azji. Przeloty ich w marcu, maju oraz wrześniu i listopadzie. W Polsce ich pierwsze gniazdo zostało stwierdzone w roku 1973. W czasach obecnych gniazduje w ilości kilkudziesięciu par, a w szczególność liczny jest na wybrzeżu Bałtyku zimą podczas jego przelotów. (więcej…)

Łabędź niemy (Cygnus olor)

Łabędź niemy, nazywany przez badaczy Cygnus olor, jest ptakiem z rodziny kaczkowatych. Może osiągnąć nawet sto pięćdziesiąt pięć centymetrów długości ciała oraz posiada wagę około dwudziestu trzech kilogramów. Jest z całą pewnością najcięższym ptakiem, który lata. Jego rozpiętość skrzydeł jest także imponująca, ponieważ wynosi około dwustu trzydziestu pięciu centymetrów. (więcej…)